|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Vista'dan memnun musunuz?
Sayın Sürmeli, "Çünkü Vista bana göre tam bir baş belası. Hiç bir şeyi desteklemiyor ve böylece başınıza bir sürü dert çıkartıyor.Yok sürücü destekli değil, yok yazılımın Vista sürümü lazım. Ne bu ya? Microsoft'takilerin yaptığı insanlığa karşı." Yukarda yaptığınız açıklama ile ilgili bir yorum yapmak istiyorum. Donanımlarınızın sürücülerini (driver) işletim sisteminiz değil, donanım firmanız hazırlar. Daha sonra firma, hazırlamış olduğu bu sürücüleri, işletim sistemine eklenmesi için, os firmasına (burda adı geçen os firması tabiki Microsoft) yollar. İşletim sistemi üreticisi bu sürücüyü alır, işletim sistemine entegre eder. Bu entegre işlemini sık sık "güncelleştirmeler" ile ya da işletim sisteminin internet sitesinden indirebileceğiniz "Service Pack" ile yapar. Aynı durum programcı içinde geçerlidir. Microsoft'un her işletim sistemi çıkarması ile birlikte, sizin o sıkça kullandığınız FlashGet, Winamp vs. gibi programları yeniden kodlaması gibi bir imkan yoktur. Siz hiç "FlashGet 1.8, ReCoded by Microsoft" gibi bir ibare gördünüz mü? Programların yeni sürümlerini Microsoft'un mu hazırladığını düşünüyorsunuz acaba? Bu sorumluluk tamamen program üreticilerine bağlıdır. Yeni bir işletim sistemi ile birlikte, Microsoft'un değil, program üreticilerinin "kasması" gerekiyor. Yani sizin burda Vista'ya değil, kullandığınız programların üreticilerine yakınmanız gerekiyor. program üreticisinin web sitesine gidip, "Neden canım Vista'm için programının bir sürümünü çıkartmadın bakayım sen?" diye bir soru sorabilirsiniz. Ayrıca Vista'nın yeni çıkacak "Service Pack"inin 1 dvd olması aslında sizin faydanızadır. Böylelikle birçok donanımın sürücüsünü, bu service pack ile birlikte bilgisayarınıza yükleyecek ve bir daha donanımla ilgili sorunlar yaşamayacaksınız. Yukarda hem "Hiç bir şeyi desteklemiyor" diyip, bir de üstüne "Service Pack, 1 dvd olacakmış" demeniz, birbiriyle çelişen ifadelerdir. Burda bir karar vermeniz gerekiyor. Vista'nın donanımları desteklemesini mi istiyorsunuz yoksa desteklememesini mi? Sevgili Sürmeli, sistem ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığınızı yazınızdan çıkartarak, böyle yakınmaları bizimle paylaşmanızı çok doğal karşılıyorum. Lütfen Vista ile ilgili birkaç kaynak okuyarak, eksikliklerinizi doldurmaya çalışınız. Özellikle Service Pack ile ilgili "Neler değişti, neler eklendi?" yazılarını okumanızı tavsiye ediyorum. Böylelikle Service pack ile ilgili sıkıntılarınızı gidermiş olursunuz. Yorum yapan birçok arkadaşın sizinle aynı durumda olduğunu düşünerek, yorum yapma gereği duymuyorum. Yeni çıkan bir işletim sistemi ve elbette bilgi eksikliği yüzünden yanlış beyanlarda bulunacaklardır. Ayrıca bir linux ile Vista'nın karşılaştırılması bile benim için çok gereksizdir. Not: XP, maksimum 3-4 gb arası bir RAM'i adresleyebilir. Yani gidip 4 GB'lık bir RAM'i alıp, XP'nizde kullanabilmeyi hayal etmeyiniz. Bu da sizi haliyle farklı işletim sistemlerine yönlendiriyor. Linux kurabilirsiniz ama linux'da almış olduğunuz 4 gb ram, resmen çöpe gider. Windows server 2003 enterprise ile 32 gb ram adresleyebilirisiniz ama sizin zaten server ile ilgili bir uğraşınız yok. Geriye ev kullanıcısı için 2 seçenek kalıyor. XP 64 ve Vista. XP 64 içinde 64'lük işlemciniz olması gerekir ve Vista'ya göre daha az program ve oyun destekler. O zaman geriye en mantıklı seçenek Vista kalıyor. Zaten bu yüzden birçok ev kullanıcısı Vista'yı tercih etmeye başladı. 2 yıla kadar, zaten XP'niz şuanki windows 98 gibi kalacak Yani XP'de çalışan oyun, program vs. çok zor bulacaksınız.Biliyorum çok uzun oldu ama birçok kişinin bu yazıyla birlikte Vista'yı daha iyi anlayabileceğini ve aslında Microsoft'un kullanıcıya azap çektirmek için değil, yardımcı olmak için Vista'yı çıkardığını anlayacağını umuyorum. Kolay gelsin. Sistem uzmanları için Microsoft hep göz bebeği ... (benim için gözbebeği de sizin için bilemem )
kişisel sitem: yusufozturk.info Mesaj ysfozy tarafından 23.08.2007 (23:34) yeniden düzenlendi.. Açıklama: imla hataları |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Yer: ist
|
Makale tarzı güzel bir yorum olmuş, umarım vista'nın piyasaya oturma süreci çabuk işler, ve bizde sorunsuz şekilde geçeriz..
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yukarıdakı upuzun yazıyı okuyunca gülmek geldi içimden
![]() Microsoft sistem uzmanları için gözbebeği mi? Güzel.. piyasada neden sistem uzmanlarının iş bulamadığı anlaşıldı şimdi ![]() Espiri bir kenara; Vista "gelişmiş güvenlik denetimleri" kapatılmadığı zaman neredeyse başlat' a bassanız "açayım mı abi" diye soran paranoyak derecede (ve bir kısmıda sadece boyama) güvenlik düşkünü. Güvenlik, bir seçenek ile toptan devre dışı bırakılacak kadar opsiyonel bir şey ise (hele ki bir işletim sistemi [ingilizce severler os derler..] için) ben çok katı kurallı bir programcıyım ![]() Herşeyden önce, süslü bir işletim sistemi ve çok fazla sistem kaynağı tüketiyor. Ha kişisel tercihiniz performanstan yanadır Aero'yu (vista görsel arabirimi) kapatırsınız ancak bu seferde görsel olarak elinizde bir XP bile olmuyor neredeyse ![]() Ağ konusunda vista işletim sistemi yüklü olmayan bilgisayarlara bağlanma ve ağ haritasında görüntüleme konusunda sorunlar mevcut (xp için bu soruna ufak bir update var) SQL server, Visual Studio gibi araçlar ile çalışıyorsanız vista saç baş yoldurtabilir.. (özellikle de güvenlik zımbırtısı açıkken) Bir örnek; Bir masaüstü uygulaması yazıyorsunuz ve herhangi bir sebepten uygulamanız içinde bir istisna (exception) oluştu. Normalde Visual Studio' nun işlemi anında kesip hata olan satırı işaretlemesi ve hata ile ilgili bir döküm vermesi gerekir ancak Vista' nın mükemmel (!) kabuğu çöken yada yanıt vermeyen uygulamaları anında yakalayıp size "kapatıyorum bunu" diye sorduğu için böyle bir şansınız yok. (Bunu çözen varsa banada nasıl olduğunu anlatsın lütfen ciddi çok sinir bozan bir durum) Son olarak 5GB'dan büyük bir dosyayı harddiskinizde bir yerden bir yere taşımayı deneyin, mükemmel Vistanız anlamsız hatalar verip işlemi kessin ve sizde verdiğiniz paraları düşünüp dolaptan bir bardak soğuk su alın ![]() Benim görüşüm, en az 2 service pack ve daha tam olarak kullanılması için 1 yıl gerektiren bir işletim sistemi Vista.
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: Rize
|
Sanırım mayıs ayı gibi almıştım vista işletim sistemini ve gayet memnunum.
64-bit versiyonu kullandım ve eğer kullanacaksanız en az 2 gb ram ile kullanmanızı öneririm. Donanım ve yazılım konusunda başlangıçta bazı sorunlar vardı ama bunlar bana göre çok çabuk düzeltildi. En çok sorunu sky star 2 tv kartında yaşamıştım ama onunda yeni programı çıkınca sorun kalmadı. Birde apache kurarken bazı sorunlar yaşamıştım ama o da yeni teknikler sayesinde kolayca aşılmıştı. Bugün, yeni bir pc alıp linux kurmak isteseniz bile bir sürü driver vb. problem çıkıyor. Bunlar doğal bir süreç bence. |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
|
@scriptMan
Microsoft'tan bu kadar ekmek yiyen adam varken nerden çıkardın bunu ![]() Bu tamamen kendini pazarlama ile ilgili bir durum. Nice sistem uzmanı tanırım, şirketi sağdan soldan aldıkları yardım ile ayakta tutmaya calısırlar, gece yarıları forum sitelerinde, sorunları hakkında yardım almaya calısırlar. Bırakta bu insanlar iş bulamasın ![]() Eğer her insan iş bulacak olsaydı, iyi bilenlere ne gerek kalırdı? Ayrıca; "Yukarıdakı upuzun yazıyı okuyunca gülmek geldi içimden" Windows'u seviyorum ya. Bir başlayınca biraz uzun oldu Ayrıca senin yazınında geri kalır tarafı yok
|
|
|
#16 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Sayın Öztürk,
İlk olarak Vista bilgim ile eksiğim yok.Bilgisayarlara hakim biriyim.Uzun zamandır kullanıyorum ve artık çevremdekiler bana danışıyor.Bana bilmiyorsun demen beni kırdı.Oysa ben sadece tartışmak istemiştim. Bu arada sürücü ve yazılımların Vista'ya entegre edilmesinde bence çok geç kalındı.Mac de veya Linux böyle bir şey olmuyor.Alıyorsun çalışıyor. Ben sadece yakındıklarımı dile getirdim.Bence bir işletim sisteminin insanı uğraştırmaması lazım.Sonuçta Google'a girerek işimi hallediyorum fakat neden böyle bir şeye gerek var.Neden Mac'de olmuyor?Neden Mac OS X'in veya Linux'un yeni bir sürümü çıktığında böyle sorunlar yaşanmıyor ve kullanıcıları memnun kalıyor.Ara sıra büyük bilgisayar dergilerinde de Mac kullanan yazalar da benim dediklerimi diyor.Ve ayrıca "Vista'nın sürücüsü sorunu var" deyip diğer işletim sistemleriyle karşılaştırması gibi yazıları da yazıyorlar. Vista'nın SP1'ine gelince.Ondan haberim var.Haberleri takip ederim.Her gün bunlarla ilgili e-postalar gelir ve RSS beslemelerini okurum.SP1'in gelmesi bile Vista'yı tamamlamaz.Daha bir sürü SP gelecek.Bakasana XP'ye SP3 gelecek. Windows'da başka bir sorun da donanım halen düzgün çalışsa bile bilgisayar yavaş işliyor.Sürekli bakım istiyor.Daha geçen gün bir tanıdığım bana geldi ve Mac almak istediğini, Windows'dan usandığını söyledi. Sonuç olarak demek istediğim Vista, Mac veya Linux'a göre daha hazır değil.Ve böyle bir karşılaştırma yapılabilir çünkü hepsi birer işletim sistemi.Böyle karşılaştırmalar sürekli yapılıyor. Ben Mac ile memnunun ve bundan sonrada Mac ile devam edicem.Çevremdekilerede Mac'i tavsiye ediyorum. Bu arada.Scriptman.Yazını beğendim. Mesaj cansurmeli tarafından 24.08.2007 (09:48) yeniden düzenlendi.. Açıklama: ekleme yaptım |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) | ||||||
|
|
Merhaba Can,
Alıntı:
Belki bu da sürücülerin ve programların neden geç çıkarıldığının bir sebebi olabilir. (tamamen fikir üretiyorum)Alıntı:
Bu sürücü yazılımlar ile daha fazla açıklama yapmak istemiyorum, yazınca ne kadar uzun olmuş diyorsunuz Benim kısaca anlatmak istediğim, sizin bugün XP'de kullanabildiğiniz ama Vista'da kullanamadığınız bir Microsoft yazılımı varsa, evet işte o zaman Microsoft'u suçlayabiliriz. Yani "Ya kardeşim, XP'de ben Windows live messenger ya da Media player 11 kullanabiliyorum ama Vista'da bu yazılımlar desteklenmiyor. Neden desteklemiyorsunuz?" gibi bir durumda Microsoft'a yüklenebiliriz ki adamlar zaten kendi yazılımlarının Vista sürümlerinin birçoğunu çıkardılar (çıkarmadıkları var mı bilemeyeceğim, yanlış bilgi vermek istemiyorum) Ama sonuç olarak Microsoft kendine düşeni yaptı ve kendi yazılımlarını Vista'ya uygun hale getirdi. Artık donanım üreticilerininde kendilerine düşeni yapması gerekiyor.Alıntı:
) boş durmuyorlar. Bu yüzden her yeni çıkan açık ve donanım sürücüleri ile birlikte Service pack çıkarmak zorundalar.Ayrıca şunu söyleyim. Service Pack'ler, Windows güncelleştirmelerinin toplu halde paketlenmiş halidir. Yani siz lisanslı XP ya da Vista kullanıyorsanız ve düzenli olarak güncelleştirme yapıyorsanız, zaten Service Pack yüklemenize gerek yok ki Service Pack'lerin amacı, interneti olmayan ya da güncellemeleri indiremeyecek durumda olan kullanıcıların, bilgisayarlarını sürücü ve açıklara karşı korumaları için yapılmıştır.Örnek veriyorum, ben bugun 400 bilgisayarlık bir şirkette IT olarak çalışıyorum. Yeni bir güncelleştirme çıktı, ne yapacağım? 400 bilgisayarıda Microsoft Update Center'a bağlayıp, güncelleştirmeleri mi indireceğim? 400 makinenin bir anda internete bağlanıp, download yapması ne demektir? Özellikle Türkiye şartlarında Bu yüzden Windows, diyelim 300 güncelleştirmeyi birleştirir ve Service Pack adı altında, bu update yapamayan kullanıcılara sunar. Bende o Service Pack'i alırım, 400 bilgisayara ağdan bir güzel yollarım, update işlemini yaptırırım. Böylece ben çayımı yudumlarken, bilgisayarlar update olmaya devam eder Microsoft'u zaten bu yüzden seviyorum. Herşeyi otomatik ve kolayca yapabiliyorsunuz. Yukardakilerden çıkacak sonuçla, yani aslında sizin bilgisayarınız (eğer güncelleştirmeleri yapıyorsanız) zaten Service Pack 3'lü durumdadır. XP'nin service pack 3'ü çıkınca indirip kurmak zorunda değilsinizdir. Ama birçok insan, "My Computer" da yazan XP Service Pack 2 yazısını görmeye bayıldığı için gidip birde üstüne Service Pack yüklüyor ![]() Alıntı:
Özellikle Vista, en az 500 mb ram'inizi götürebiliyor. Ama tabi o görünüm için o RAM'i feda edecek insanlarda var Hem benimde 4 gb ram'im olsa bende hiç acımadan Vista kurardım makineme Umarım bu sistem kaynaklarını verimli kullanabilmeyi yeni sistemlerde daha iyi başarır Microsoft."Sonuç olarak demek istediğim Vista, Mac veya Linux'a göre daha hazır değil.Ve böyle bir karşılaştırma yapılabilir çünkü hepsi birer işletim sistemi.Böyle karşılaştırmalar sürekli yapılıyor." Bence yinede karşılaştırma yapılabilmesi için daha çok erken. Yapılsa bile şuan için gerçekleri yansıtmayacaktır. Vista'nın şuan hala "altta" yürümekte olan bir Beta aşaması var bence. Vista ile birlikte Microsoft, bir sonraki işletim sistemine hazırlık yapıyor. Yani Vista, Microsoft için sadece bir oyalama ve test sürümü olabilir belkide Zaten yeni işletim sisteminin birkaç yıl içinde çıkacağı duyurulmuştu.Alıntı:
Ne bileyim Mac'ler benim keseme göre çok tuzlu. Özellikle grafik ve tasarım ile de uğraşan biri olarak Mac'lere nasıl özeniyorum bir bilseniz Ama Mac'i sadece bu ihtiyaçlarım için isterdim. Bir ev kullanıcısı için bence ideal değil. Mac'ler daha çok grafikerler için cezbedici bence. Gidip siz, Ankara'lı Ayşe Teyze'ye hediye olarak bir Mac götürürseniz, kan çıkması yüksek bir olasılıktır (Buna yakın bir benzetme yapan sevgili Savaş hocama sevgiler bu arada )Ben mi? Valla ben hala XP + Ubuntu kullanıyorum. Vista'yada henüz geçmeyi düşünmüyorum. XP'm ve Ubuntu'm her ihtiyacımı karşılıyor. Neden üstüne bi de o kadar para verip Vista alayım ki Dediğiniz gibi bende Vista'yı henüz hazır olarak görmüyorum. Ama bunun nedenini Microsoft'a yüklemiyorum sadece, aramızdaki tek fark o ![]() Alıntı:
Bende o kadar açıklama yaptım sana (ki ben kolay kolay cevap vermem) Bir teşekkürü çok görmüşsün bana Benim amacım kimseyi ezmek değil ki, güzel bir ortamda arkadaşça fikirlerimizi ve düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Varsa eğer eksik olduğumuzu gördüğümüz kısımları birlikte kapatıyoruz. İyi o zaman herkes birbirine "biliyor" muamelesi yapsın hiçbir şey paylaşmasın Herkesin ayrı bir uzmanlık alanı vardır. Benimki Exchange server'dır, seninki Security'dir, Scriptman'in ki belki Programlama dilleridir Maksat bildiklerimi paylaşıp, bilgi dağarcığımızı genişletmek değil mi? Yoksa neden takılalım böyle sitelere ![]() Mesela ben tasarım yapabiliyorum ama HTML şekline getiremiyorum. En son senin sitende Adobe GOlive yazısını gördüm, bir de onu deneyeyim istedim. Böylece bilmediğim birşeyi öğrendim. Ayrıca teşekkür ederim bunun için. Tek eksik yanım kısa yazılar yazamamakta galiba. Hocam bile bazı sorunlarımı "çok uzun" diye yanıtlamıyor Bu da biraz gevezeliğimden kaynaklanıyor galiba. Affedin.
kişisel sitem: yusufozturk.info Mesaj ysfozy tarafından 24.08.2007 (14:15) yeniden düzenlendi.. |
||||||
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Peki o zaman.Şu ana kadar Zoque'da en sıkı seninle tartıştım.Güzel bi tartışma oldu.
Bana göre Apple'ın Mac OS X'in bir de iş sürümünü çıkarması lazım.Ev kullanıcısı bence Mac kullanabilir ama işte,mesela musahabe'de, GarageBand veya iMovieHD gibi kullanılmayacak yazılımları var.Eğer Mac OS X Business gibi bir sürümü çıkarsa Apple'ın satışları artar diye düşünüyorum. Aslında ikimizinde belirttiği gibi Microsoft'un daha alması gereken çok yol var. Bu arada sitemle ilgilendiğin için de teşekkürker. |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Kendimi bilmediğim konularda geliştirmeye çalışıyorum sadece
|
|
|
|
#20 (permalink) | ||
|
Alıntı:
biliyorum tabiki canım espiri maksatlı dil uzattım zaten sistem uzmanlarına -ki sende gayet iyi anlamışsın ![]() Vallahi ne diyim, bende başlayınca tutamıyorum kendimi bilgisayar karşısında geçirilen zamanın sanal ortamda dışa vurumu olsa gerek ![]() Alıntı:
Çok teşekkürler ilgin için. @cansurmeli, teşekkür ederim bende konuyu çok beğendim. Yakın zamana kadar macbook almak peşindeydim ama bir türlü denkleştiremedim yorganın ucunu windows kullanan bir Mac severim bende ne yapayım..
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!