Zoque.Forum
»
Linux Dağıtımları
|
| Yazılım/Software İşletim sistemleri (windows, linux, mac...) ve her türlü yazılım ile ilgili soru ya da karşılaştığınız problemlere bu bölümde yer verebilirsiniz. Serial, warez, crack isteği içeren mesajlar silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Linux Dağıtımları
Deneme amaçlı kurduğum dağıtımları hariç tutarsam, bugüne kadar Red Hat Enterprise, SUSE, Debian ve Ubuntu kullandım. Şu anda bilgisayarımda Ubuntu 7.10 kurulu ve çok memnunum.
Red Hat Enterprise ve SUSE gibi dağıtımlar, bence, daha çok uygulama sunucuları için ideal. Günlük kullanım için Ubuntu hem güncel özellikleri hem de geniş hardware desteği ile diğer dağıtımlardan daha öne çıkıyor. Özellikle son sürümde 3d desktop -eğer ekran kartı uyumlu ise- aktive edilmiş halde kuruluyor. Bunun yanında birçok artısı var. Bunlardan kısaca şurada bahsetmiştim. Linux konusunda, dağıtımlardan bağımsız olarak video düzenleme, işleme araçları ve güncel oyunları oynamayı sevenler için Linux uyumlu oyunların olmaması bir eksiklik olarak sayılabilir. Ancak bu konu da aslında video işleme uygulamalarını ve oyunları hazırlayanların bir hatası. Muhtemelen şu anda Linux için oyun ya da eksik olan diğer programları hazırlamak bu firmalar için yeterince karlı bulunmuyor. Bu da ancak insanların daha çok Linux kullanması ile aşılabilecek bir durum. Kişisel kullanım için Ubuntu'yu tavsiye etmekle beraber, eğer bir web/mail sunucusu kurup kendi siteleriniz için hosting sağlamayı düşünüyorsanız (vps olarak kullanmak vb gibi kullanımlar için) Debian'ın stable versiyonu (şu anda etch) ile ilerlemenizi önerebilirim. Bir sunucu olarak kullanmakla beraber cpanel, hsphere, vb gibi kontrol panelleri ile çalışacaksanız, bu programlar tarafından verilen destekler nedeniyle Fedora daha iyi bir seçim olabilir. Tabii bu noktada bu saydığım kontrol panellerini kurmak yerine Debian üzerine VHCS gibi ücretsiz bir hosting yönetim paneli kurabileceğinizi de belirtmek gerekir. Sonuç olarak; Linux öğrenmek ve özellikle bir web developer olarak sistemin ilgili altyapıları ile haşır neşir olmak açısından diğerlerine nazaran daha esnek bulduğum Debian'ı, kişisel kullanım için Ubuntu'yu, SAP, Oracle vb gibi enterprise konularla ilgileniyorsanız SUSE ya da Redhat Enterprise gibi dağıtımları öneriyorum.
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Teşekkürler cevaplar için. Dün gece Ubuntu 7.10. sürümünü indirdim ve kurdum. Ekran kartında ufak bir problem var. Henüz ilgilenemedim ama aşılır herhalde. Benim ekran kartı Ati ve onboard. Bu donanımı otomatik olarak desteklemedi sanırım. Linux'da Macromedia flash tarzı bir program olduğunda eksik kalmayacak gibi. Tabi delizeka'nın da belirttiği gibi video işleme ve oyunlarda da gelişme olması gerekiyor. Ben oyun oynamıyorum ama bir çok oyunun Linux'da da çalışması kullanıcıları arttıracaktır. Sırf bu yüzden Linux kurmayanlar kesin vardır.
Ubuntu 7.10. ile uzun bir dönem geçirmeyi umuyorum. İnşallah başka bir sisteme geçiş yapmam gerekmez. |
|
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
|
Hayırlı olsun Ubuntu'nuz.. Ekran kartı ile ilgili sorunu çözebileceğinizi umuyorum, şimdiden kolay gelsin.
Adobe ürünleri ile uğraşan arkadaşlar bazı ürünlerin Linux sürümlerini bekliyorlardı, umarım yakın bir gelecekte Linux için hazırlanan flash playerdaki sorunlarla birlikte, bu tip uygulamaların eksikliklerini de giderirler. Oyun oynamak isteyenler için Ubuntu'daki programlar menüsünün altındaki "add/remove applications" a tıklayarak oyun kategorisinde yüklenebilecek durumdaki oyunları incelemelerini tavsiye ederim. SuperTux, Neverball, Neverputt, gl-117 ve filght simulator benim favori oyunlarım.
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Bu arada belirtmeden geçmek istemiyorum, Windows'ta çalıştırdığınız ve çok yüksek performans gerektirmeyen uygulamalar için çoklu platform desteği olan, ücretsiz ve şu ana kadarki emülasyon programları arasında en yüksek performansı veren Virtualbox'ı kullanabilirsiniz.
![]() Yalnız kendisi WINE gibi uygulama temelli bir emülatör değil komple bir sistem emülatörü, yani Windows dışındaki işletim sistemlerini de üzerine kurup emüle etme şansınız var. |
|
|
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
|
Arkadaşlar forumda baktım ama bulamadım yeri burası olacağını tahmin ediyorum. Bende bu aralar kendime Xp'nin yanında bir linux kuracağım ama hangi sürümünü kurma noktasında kararsız kaldım. Aralarında çok fark var mı? Yani birisine alıştığımda başka bir sürüme geçsem sorun çıkar mı? Aklımda bir pardus birde ubuntu var siz ne dersiniz?
Mesaj mucahid1986 tarafından 09.07.2008 (13:57) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
Ubuntu Pardus'a göre daha eski ve daha gelişmiş bir sistem ama Pardus Tübitak'ın elinde hızlı bir şekilde kendini geliştirmeye çalışıyor.
Pardus'la Türkçe destek alma şansınız var. Hem de gönüllü birçok kişiden. İlk kurduğumda camiadan bir kişi ile sabahlara kadar skype üzerinden konuştuğumuzu bilirim. İngilizceniz olsa da Türkçe destek almak daha faydalı olacaktır. Türkçe karakter probleminize yabancı birinin çözüm bulması zor olabilir mesela. Bir de Türkçe'ye değer veriyorsanız Pardus'daki her an uygulanan yazım kontrölü hoşunuza gidebilir. Zoque'a yazı yazarken bile yazılarınız denetleniyor. Ben seviyorum bu özelliği. İkisini de kullandım ama tercihim Pardus olur. Tavsiyem siz de ikisini de kurun. Önce birini sonra birini. En iyi kararı siz verirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
|
VirtualBox kullanarak ikisini de test edebilir, hangisine isinirsaniz onu kullanabilirsiniz...
Ben RedHat, Fedora, openSuSe, mint, Ubuntu kullandim su ana kadar. Eger kendinizi terminale alistirirsaniz, hangisinin oldugu o kadar da farketmiyo aslinda. program gelistirirken, Fedora ve RedHat da gelistirdim hep. Sonra Ubuntu ve SuSe'a aktardim ve orda devam ettim bi sure. Sonra sunumu yapacagim bilgisayar yine Fedora olacagi icin ssh'le her isimi de hallettim. Bu noktaya vardiginizda da elinizin altindaki Windows bile olsa, ana makinaniz linux kernel'ine sahip oldugu surece, PuTTy vs. programlarla elinizin altinda tutabiliyorsunuz. Bu nedenle tavsiyem Pardus'la da baslasaniz, Ubuntu'yla da (ki ikisi de bence baslamak icin birebir) terminal uzerinden calisin. Bir defa alistiktan sonra da stabil bir ana makineniz oldugu surece, gerisi o kadar da onemli degil. |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
bgul'un terminal ile ilgili söylediklerine tamamen katılıyorum. En fazla 3-4 aydır ciddi anlamda Linux kullanıyorum(Ubuntu) ancak terminalle ne kadar haşır neşir olursam uzaktan erişim nimeti SSH'a da daha çok tapıyorum
Başlangıç olarak herkesin söylediği gibi iki dağıtım da oldukça iyi ama ben bu konuyu biraz daha ayrıştırayım. bilgisayar kullanma konusundaki tecrüben ve işletim sistemine müdahale etme isteğin/tecrüben nedir? Eğer ortalama bir ev kullanıcısıysan ve çok fazla kurcalamayı düşünmüyorsan Pardus sana "daha Türkçe", daha rahat ve sorunsuz bir deneyim sunacaktır. Ancak daha üst seviye kullanıcılar için Pardus'un bazı kısıtları can sıkıcı olabiliyor ki bu durumda da Ubuntu biçilmiş kaftan.Bir Linux'cu daha kazandıysak ne mutlu bize, yaşasın özgür yazılım ![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
|
Yeni mezun olmuş bir bilgisayar programcısıyım ve sadece ubuntuyu hayatımda bir kere kurdum o zamanda müzik dahi dinleyemedim. Şu anda PHP programlamadan ASP.net geçtim ama PHP uygulamalarımı linux altında yapmak istiyorum. Ayrıca linux kullanıcıları arasında bende yerimi almak istiyorum. Sadece windowsta değil linux sistemlerde de kendimi geliştirmek istiyorum. Onun için nasıl bir versiyondan başlamalıyım diye düşünüyorum.
Yorumlarınız için Ayrıca teşekkürler. Mesaj mucahid1986 tarafından 09.07.2008 (13:58) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!