Zoque.Forum
»
çizgifilm yapmak
|
| Yazılım/Software İşletim sistemleri (windows, linux, mac...) ve her türlü yazılım ile ilgili soru ya da karşılaştığınız problemlere bu bölümde yer verebilirsiniz. Serial, warez, crack isteği içeren mesajlar silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
çizgifilm yapmak
waking life veya a scanner darkly filmlerinde kullanılan tekniği bilen var mı?
filmleri izlemeyenler için kendi mantığımla tarif edeyim: normal filmi fotoğraflara ayırıp posterize ederek vektörel görüntüler elde ediyorlar ve sonra -atıyorum normal video saniyede 40 fotoğrafsa- saniyede 2-3 fotoğraf gibi bir hızla arka arkaya sıralıyorlar. acaba gerçekten bu mantıkla mı yapılıyor? hangi mantıkla olursa olsun bunu kendi kendimize yapabileceğimiz ücretli / ücretsiz bir video programı var mıdır? // bunun haricinde hangi video programını tavsiye edersiniz. aradığım; video işlemlerinin Photoshop'u kalitesinde ve kolaylığında bir şey. windows movie maker'ın bana karışık geldiğini söyleyerek durumun vahametini belirteyim.. hoş, bana windows media player bile karışık geliyor ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Re: çizgifilm yapmak
Selamlar Oky,
Bahsettiğin filmlere bir bakınca hemen aklıma virtualdub filtreleri geldi. Virtualdub, avi formatındaki videoları işlemek için kullanılan çok popüler bir program. Ben de geçenlerde ilk defa kullandım ve çok beğendim. Kesip biçme, görüntü kalitesi, frame/sn sayısı, sesi videodan çıkarıp yerine başka ses koyma gibi düzenlemelerin yanında yüzlerce filtre uygulayabiliyorsun. Cartoon filtresi mutlaka vardır diye hemen Google'da cartoon ve virtualdub yazarak arama yaptım. Gerçekten varmış. Aşağıda resimlerle açıklanmış: http://www.compression.ru/video/cart.../index_en.html Virtualdub kullanımı çok kolay bir program. Tasarımı biraz basit yapılmış ancak bunun nedeni programın hızlı çalışmak için yaratılmış olması. Çok büyük avi dosyalarını çok kısa sürede işleyebiliyor. Virttualdub programını kullanabilmek için bilgisayarında avi codecleri yüklenmiş olmalı. Örneğin aşağıdaki linkteki ffdshow bu işi görüyor: http://www.free-codecs.com/download/FFDShow.htm Yapman gereken şey bu codec'i yüklemek. Sonra açağıdaki linkten virtualdub programını indirip herhangi bir klasöre koymak. Yalnız dikkat et, programı yüklemiyorsun. Kendin manuel olarak virtualdub isimli bir klasör oluşturup zip dosyasının içindekileri oraya koyuyorsun. Biraz acemi işi bir program gibi gözüküyor ama öyle değil. Virtualdub ücretsiz programlar içinde en iyisi. Ardından yukarıdaki filtreyi (286kb) indirip virtualdub klasörü içindeki plugins klasörüne koyuyorsun. Virtualdub programında bütün işlemler filtrelerle yapılıyor. Örneğin filmi siyah beyaz yapmak için özel bir filtre var veya ölçülerini değiştirmek için yine özel bir filtre var. http://virtualdub.sourceforge.net/ Virtauldub'ı çalıştırınca karşına kocaman boş bir gri ekran çıkıyor. Ne yapacağını kestiremiyorsun. Yapman gereken şey file menüsünden avi dosyasını yüklemek. Zaten dosyayı yükleyince ekranda iki görüntü çıkıyor. Birisi orjinal video, ikinciside değiştirilmiş hali. Avi formatında veya herhangi bir formatta gerekli videoyu hazırlayınca çizgi filme çevirme işleminde ben yardımcı olabilirim. Virtualdub'a alışman biraz zaman alıbilir. Bu arada senin sorunla pek alakalı değil ama konuyla biraz ilgili olduğu için belki başkasının işine yarar diye yazıyorum. Daha basit, çizgisel çizgi filmleri flash ile yaratabilirsin. flash'ta aradaki kareleri doldurma özelli var. Herhangi bir hareketin sadece başlangış ve bitiş karelerini seçip motion tween ile aradaki kareleri yaratıyorsun. flash'ta default kare sayısı saniyede 12 kare oluyor ancak bu çok kaliteli sayılmaz. 15 veya 20 yapmak daha iyi olur. Bir de movie clip içinde movie clip oynatma (nested movie clip) özelliği var. Örneğin sürekli aynı kanat çırpma hareketini yapan bir kelebeğin aynı zamanda sağa sola uçması gibi. Bu tür görüntülerde sadece gidilen güzergahi seçiyorsun. Herşeyi flash yapıyor. Dolayısıyla vektörlerden veya elle çizilmiş desenlerden yola çıkarak çizgi film yaratmak için flash gayet uygun olur. Bendeki totaltraining eğitim videolarından birinde bir çizgi film karakterinin konuşturulması ve haraket ettirilmesi çok ayrıntılı bir şekilde (ağız haraketleri, kol haraketleri, mimikler vb.) açıklanmış. Zaten onu izleyince flasha hayran kaldım. Bu arada flash benim için bir kareli defterin boş sayfası gibi açık seçik bir şey ise, Photoshop da bir karalama kağıdına çiziktirilmiş anlamsız şekiller gibi geliyor. Mesaj erdinç tarafından 04.01.2008 (09:40) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
selam,
bu filmler rotoskop denilen prensiple çalışan rotoshop programıyla yapılmış. her kareyi posterize etmenin haricinde, çeşitli kişiler her karenin üzerine grafik tabletleriyle çizim yapıyor. a scanner darkly de olmasa da waking life'da çizimleri farklı kişilerin yaptığı çok belli zaten, giderek değişiyor görsel tarz. rotoshop programı satılmıyor maalesef. iki filmin de yönetmeni aynı, bu yönetmenin bir arkadaşı programın sahibi. sadece kendi işleri için kullanıyor. bu işin kolayca yapılabileceği bi programı çok aramıştım ama bulamamıştım zamanında. ama erdinç'in yöntemi yaklaşık bir sonuç veriyor gibi.
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
@erdinç,
kesinlikle virtualdub işimi fazlasıyla görecek bir program. henüz 5 dakikadır inceliyorum ama çok hoşuma gitti. uzun zamandır videolar üzerinde bu tip işlemler yapmak istiyordum ama bir türlü program bulamamıştım. eğer sadece programın adını verseydin büyük ihtimal bu da hüsranla sonuçlanacaktı ama anlatımın sayesinde nerden başlayacağımı bilerek ısınıyorum. hehe önümüzdeki günlerde epey eğlenicem gibi görünüyor, çok teşekkürler ![]() @tapoem, doğru, sen dedikten sonra hatrladım sanırım a scanner darkly nin sonunda filmi nasıl yaptıklarına dair küçük görüntüler vardı ve çizim yapan birilerini hatırlıyorum. rotoskop hakkında bilgilendirme için teşekkürler ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Selamlar Oky,
Virtualdub'ın kullanımı çok basit ancak bir yerde takılırsan help menüsüne bir göz atmanı öneriyorum. Gayet güzel açıklamalar var. Bir de youtube'ta virtualdub konulu videolara bakabilirsin. Ben programı ilk çalıştırdığımda küçük bir konuda takıldığımı hatırlıyorum. Onu anlatayım: Cut, copy, paste işlemlerinin yapılabilmesi için o aralığın seçilmesi gerekiyor. Aşağıda en sağdaki iki tuş seçim tuşlarıdır. Varsayalım 10.kare ile 25.kare arasını silmek veya taşımak istiyorsun. 10. karede seçimi başlat (sağdan ikinci) tıklayıp 25. karede seçimi bitir (sağdan birinci) tıklıyorsun. Sonra bildiğimiz cut, copy, paste komutları kullanılıyor. Aşağıdaki tuşlar arasında bir de üzerinde anahtar olan iki tuş var. Bunlar çok önemli değil. Boş yere kafanı karıştırmasın diye açıklıyorum. Bunlar keyframe tuşları. Normal bir frame ile keyframe arasındaki fark şudur: Bir keyframe'de bütün görüntüler kaydedilir. Sıradan bir frame'de ise sadece bir önceki keyframeden sonra oluşan değişiklikler kaydedilir. Değişmeyen yerler kaydedilmez. Keyframeler ne kadar sık olursa dosyanın boyutu o kadar büyük olur. Keyframeler daha az sıklıkta olursa dosya boyutu küçülür ancak son kullanıcı filmi oynatırken ileri geri tıkladığında daha uzun süre beklemesi gerekir. Bu nedenle dosya boyutunu düşürmenin bir yolu da keyframe sayısını azaltmaktır. Şüphesiz ekran görüntüleri sürekli değişiyorsa keyframe sıklığını azaltmak çok işe yaramaz. Örneğin bir otomobilin camından çekilmiş bir filmde görüntüler sürekli komple değişir. Eğer görüntülerin büyük kısmı aynı kalıyorsa keyframe sıklığını azaltmak dosya boyutunu düşürmek için çok işe yarar. Örneğin sabit kamera ile çekilen konuşan bir adam görüntüsü. Büyük ölçülü filmlerle çalışanlar virtualdub'ta iki filmin yan yana sığmadığını görebilirler. Bu durumda orjinal film (soldaki) ile son halini (sağdaki) yer değiştirmek iyi olur. View > swap panels. Yukarıda sadece avi formatından bahsetmiştim ama virtualdub başka formatları da destekliyor. Aklımda yanlış kalmış. Open source olduğu için bu programı daha çok seviyorum. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!