|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Laptop a format atarken
İyi günler arkadaşlar. Benim problemim laptoplarla alakalı. Bildiğiniz üzere laptoplara format atmak istediğimizde bize verilen Recovery CD sini ya da bilgisayarda ayrı bir part olarak oluşturulmuş Recovery Part dan kurulum yaparız. Ancak bilindiği gibi bu kurulumum sağlanabilmesi için laptopunuzun HDD sinde herhangi bir partion işlemi yapmamış olmanız gerekiyor. Yani orjinali sadece C: sürücülü tek partion gelmiş laptobunuz da Partition Magic le D: gibi ayrı bir partion oluşturduğunuzda açılıştaki bu Recovery olayına izin vermiyor. Kabul ederseniz tekrar D: yi C: ye katarak formatlıyor ve kuruluma devam ediyor. Benim sorum bu işi kırmanın bir yolu var mı ? Yani D: sürücümü silmeden formatlamadan C: sürücüme Recovery Parttan yükleme - başa dönüş yapabilir miyim ? Format atmak istemiyorum çünkü driver larla artık uğraşmak istemiyorum. Teşekkürler... HP DV 6000 - 6143 serisi notebook kullanıyorum. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Laptop a format atarken
O recovery cd'si ve partition'inda hdd'nin image halinde dosyalari bulunur. Siz recover dediginiz zaman, isterseniz 10 parcaya bolmus olun, hdd'nin image dosyasi tekrar oldugu gibi yuklenecektir. Recovery'deki image'i degistirmeden herhangi bir farkli sonuc alamazsiniz. Bunu da yapabileceginizi sanmiyorum.
Yalniz, eger elinizde tum driver'lar varsa, temiz bir kurulum gerceklestirebilirsiniz. Bunu yapmadan once de istediginiz kadar partition'a bolersiniz. Kurduktan ve stabil bir duruma ulastiktan sonra baska bir program yardimiyla (Norton Ghost olabilir) tekrar hdd'nin image'ini save etmek suretiyle yeni bir recovery disc olusturmus olursunuz. Tabi mesajinizda driver'larla ugrasmak istemediginizi belirtmissiniz. Bu nedenle benim sorunuza net olarak cevabim, hayir; D'yi silmeden recovery dosyalarini kullanmaniz mumkun degil. Ayni CD'lerdeki gibi image dosyasi kaydedildigi haliyle hdd'nin uzerine yazilacaktir. Bu durumda da partition icin ayrilan tum bilgilerin uzerine bilgi yazilacagi icin D surucunuzun kalma ihtimali sozkonusu degil. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
İlginiz için teşekkür ederim . Bu norton ghost programını biliyorum ancak okulda falan görmüştüm kurulumda açılış msjı falan çıkıyordu. Tabi uzun zaman oldu. Bu Norton Ghost ile image aldıktan sonra bunu bir partition a kaydedip CDye gereksinim kalmadan bir kısayol tuşu ile herhangi bir durumda C: sürücümü recovery yapabilir miyim ? Yani image aldıktan sonra Norton Ghost programıyla ilgili açılışta veya arkaplanda açılan bir programcık olmadan aldığım image i yükleyebilir miyim ?
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Eger sozkonusu fiziksel olarak tek bir hdd ise, yine yapamazsin ama CD'ye kaydedebilirsin. Sonra tek tek cd'leri koymak suretiyle recover edersin.
Ama bu kadar ugrasmaktansa... 20GB'lik bir hdd alirsiniz. Isletim sistemini buna kurarsiniz. Obur tarafta da tahminen cok daha buyuk kapasiteye sahip diger hdd'niz olur ve tum dosyalariniz burda bulunur. Sistemle ilgili bir sorun yasadiginiz takdirde, ikinci hdd'ye kaydedilmis dosyalari kullanarak recover edersiniz stabil sisteminizi. Benim vardigim en mantikli sonuc bu. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Norton Ghost o kadar iyi değil. Acronis ondan çok daha iyi bir program.
Yapman gereken işlemleri anlatıyorum: 1. D sürücüsünde bulunan herşeyi başka bir hard diske veya DVD'ye kopyala. Ayrıca C'nin içindeki sık kullanılanlar klasörünü de D'ye kopyala ve ona yeni bir isim ver. Mesela favorites_eski olsun adı. 2. Recovery partisyonunda bulunan image dosyasını yükle. Bu işlemi yapınca D sürücüsü ortadan kaybolursa sorun değil. Zaten onu kopyalamıştık. 3. Şimdi partisyon magic veya başka bir programla (benim önerim open source olan gparted live CD ile yapman) C yi tekrar ikiye böl. Eğer hard disk yeterliyse C yi 20 GB yapmanı öneriyorum. Ben daha önceden 12GB yapmıştım. Sonra hep sorun oldu. 20 Yaptım. Böylece ilk günkü gibi ama daha küçük boyutlu bir C partisyonu oluşacak. Ayrıca boş bir D partisyonu oluşacak. 4. D'nin kopyasını almıştın. Şimdi onu tekrar D'ye geri koy. Yalnız o kopyayı silme. Kenarda dursun. Böylece bilgiler D'ye geri gelmiş oldu. 5. windows gezgini programını aç. Favorites klasörünü bul. Ona sağ tıklayıp D nin içine sürükle (sağ tıklayıp bırakmadan sürüke). Sonra D nin içinde bırak. Klasörü açıp içindeki her şeyi sil. Sonra favorites_eski klasörünün içinde ne varsa bunun içine taşlı. Böylece C yi iki de bir geri yüklesen bile sık kullanılanlar diğer belgelerinle birlikte bir arada kalır. Bizim yaptığım şey sürekli değişen dosyalarla (belgelerim ve sık kullanılanlar) değişmeyen dosyaları (windows) ayırmak. Window'un içinde sık kullanılanlar dışında hergün değişen ve saklamak istediğin başka hiç bir dosya yok. Onu da taşımış oldun. Ayrıca windows'un içinde "my documents" linkine sağ tıklayıp hedef olarak D nin içinde belgelerim klasörünü göstermen lazım. Böylece C içinde ayrıca my documents, my music, my pictures vesaire diye klasörler oluşmaz. Bunlar sadece D nin içinde olur. 6. Şimdi yapmak istediğin şey C'nin eni bir görüntüsünü almak. Bunun için Norton Ghost yerine Acronis True image kullanmak çok iyi olur. Acronis in sitesinde deneme sürümünü indir ve deneme sürümün C'ye kur. 7. Acronisin deneme sürümü ile C nin görüntüsünü alıp D'nin içinde bir klasörün içine koy. Tahminen 2-3 GB olacak. 8. Acronis deneme sürümü ile bir başlangıç CD'si yarat. O başlangıç CD'si ile CD'den boot edip bilgisayarı başlatıp D'nin içindeki acronis image dosyasını (.tib uzantılı) C'ye yükleyebilirsin. Bence test etmek için hemen dene. CD'yi takıp CD ile boot edip acronisi çalıştırıp C'yi D'deli görüntüden geri yüklemek bende 4 dakika sürüyor. Beni C sürücüm şu an 12 GB. Sendeki C daha küçükse 3 dakikada olur. Deneme sürümü bu geri yükleme konusunda hiç bir sınırlama getirmiyor. Aynı full sürüm gibi çalışıyor. Yıllar sonra bile o görüntüyü C'ye geri yükleyebilirsin. 9. Test edip herşeyin düzgün çalıştığını gördükten sonra Recovery Partisyon artık sana lazım değil. Onu iptal et. O alanı D ye ekle. Bunu kolayca gparted live CD ile CD'den çalışan program sayesinde yapabilirisin. 10. Acronis deneme sürümü ile yeni kopya almak istiyorsan 30 gün süreyle deneme sürümünü kullanabilirsin. Sonra programı satın alman lazım. İleride programı satın aldığında önceden deneme sürümü ile aldığın kopyalar aynen çalışmaya devam edecek. programı satın almasan bile deneme sürümü ile yarattığın CD ve aldığın kopya hep çalışmaya devam edecek. C'nin görüntüsünü D'de saklamak normal bir durum. Ancak bir de başka bir yerde daha saklaman lazım. O nedenle kopyalaman gereken iki şey var: 1. D içindeki belgelerim klasörü 2. D içindeki backups klasörü (acronis image dosyaları) Bunların birer kopyasını ya DVD'ye veya harici diske kopyalaman lazım. Büyük ihtimalle onlara gerek kalmaz. Ancak hard disk durduk yere bozulursa elinde herşeyin yedeği olur. Ben bu iki klasörü D dışında bir de harici hard diske kopyaladım. Ne olur ne olmaz. Neredeyse her iki haftada bir C'yi acronis ile geri yüklüyorum. Her iki ayda bir C'nin yeni bir kopyasını alıyorum. Yeni bir kopya almadan önce ilk günkü haline geri gidiyorum. Ondan sonra değişiklikleri yapıp sonra yeni kopya alıyorum. Örneğin bugün Cyi ilk haline geri götürdüm. Sonra bir flash eklentisi yükledim. DW'da birkaç site tanımladım. Birkaç siteye üye girişi yaptım. Email şifrelerimi değiştirmiştim. Email hesaplarıma yeniden giriş yaptım. Sonra yeni bir görüntü aldım. Acronis bu bilgilerin hepsini saklıyor. Sadece sürücülerle uğraşmak değil, email hesabıma veya zoque'a yeniden giriş yapmak bile bana zor geliyor. Tabii bir de windows'ta ve IE'da yaptığım ayarları anlatsam 50'den fazla tutar. Acronis her şeyi saklıyor. Mesaj erdinç tarafından 21.02.2008 (23:53) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!